28 Mayıs 2014 Çarşamba

Matematik Test Soruları Nasıl Çözülür? -Bölüm 9

  Matematik soruları hem soruluş,hem yazılış hem de çözülüş olarak diğer derslerdeki sorulardan farklı bir yapıya sahiptir.Bu nedenle matematik test sorularını çözerken Türkçe'den,Tarihten daha farklı yöntemler uygulamalısın.

BİRAZ BAHSEDELİM:


1. Matematik Sorularını Çözerken Şu Aşamalara Dikkat Et:

okumaAnlaYöntemÇözmeSınama

Aşama 1:OKUMA: matematik sorularını normal bir kitabı ya da Türkçe sorusunu okur gibi okumamalısın.Sorunun senden bir şey isteyeceğini bilerek,sorudaki çeldiricileri düşünerek okumalısın.Bazen çok iyi bildiğin sorulara yanlış cevap vermenin nedeni okuma aşamasına dikkat etmemendir.Çelidiricinin tuzağına düşmendir.Bu nedenle önce sorunun senden bir şey isteyeceğini bilerek,dikkatli bir okuma yapmalısın.

Aşama 2:ANLAMA: Bir soruyu doğru anlamak %90 oranında doğru çözülmesi demektir.Soruyu doğru anlarsan 4. aşama olan çözme aşamasında çok önemli dakikalar kazanacaksın.Zamanın boşa gidiyor diye düşünme.Bu aşamada harcadığın zaman çözüm aşamasında telafi edilecektir.Soruyu anlamadan çözüm aşamasında geçersen,hem işlemi yanlış yaparak hem de yanlış yaptığın işlemlerdeki eksikliklerinizi tespit etmek için soruyu tekrar tekrar okuyarak zaman kaybedeceksin.

Aşama 3:YÖNTEM: Soruyu anladın.Peki sorunun senden istediğini bulmak için nasıl bir yol izlemelisin? İşte bu aşamada soruyu çözme yönteminize karar vereceksin.Uygulayacağın işlemlerin neler olacağına,hangi sıraya göre bu işlemleri uygulayacağına karar vereceksin.

Aşama 4:ÇÖZME: Okuma aşamasında soruyu dikkatlice ve senden bir şeyler isteyeceğini bilerek okudun.Anlama aşamasında sorunun sana verdiklerini ve senden istediklerini belirledin.Yöntem aşamasında soruya nasıl yaklaşacağını,çözüme nasıl ulaşabileceğine karar verdiniz.Şimdi tek yapman gereken işlem sırasına göre yapıp doğru cevaba ulaşmaktır.

Aşama 5:SINAMA:Bu sefer sorudan cevaba değil cevaptan soruya giderek bulduğun cevabın seni soruya götürp götürmediğini kontrol et.Matematikte buna ''sağlama '' denir. Tabi vaktin varsa bunu yap.Umarım vaktin kalır. :)


OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM YORUM YAZMAYI UNUTMAYINN :))

BİR DAHAKİ YAZIMDA MATEMATİK TESTİ ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ ONLARDAN BAHSEDECEĞİM HOŞÇAKALIN :)

0 yorum to “Matematik Test Soruları Nasıl Çözülür? -Bölüm 9”

Yorum Gönder